Bad advice is worse than no advice. Sau 9 motive sa nu iti schimbi cariera, ci consilierul in cariera. Partea I

advice (1)Surprinzator este ca desi au trecut 15 ani de cand exista obligativitatea constituirii in cadrul fiecarei universitati a unui departament de consultanta pentru alegerea rutei profesionale, in realitate, prea putini din potentialii beneficiari apeleaza la serviciile unui consilier in cariera.

Am putea trage multe concluzii, insa introducerea in acest topic este doar pretextul focusului de azi, anume bune practici in consilierea vocationala.

Si cum am putea cel mai usor sa aflam cum se face, daca nu prin evidentierea a ceea nu ar trebui sa se faca?!

Va propunem, asadar, 9 motive sa spuneti NU sau NU INCA, daca in procesul consilierii intalniti urmatoarele:

1. … daca indrumarea nu este etapă ulterioară evaluarii obiective, prin teste.

Consilierea vocationala este un proces, iar una din etape este cea a cunoasterii obiective. Potentialul tau aptitudinal, interesele tale nu pot fi intuite  intr-o singura sedinta nici de cel mai bun expert. Exista insa instrumente psihologice care iti dau indicii obiective. Daca intalnirea ta cu un consilier nu presupune si completarea unor teste, atunci indrumarile lui nu vor avea suport stiintific. Va fi similar cu ajutorul primit de la colegi, parinti, profesori. Probabil destul de bun, dar intuitiv.

2.      daca se axeaza doar pe ceea ce ti-ar placea sa faci, adica pe interesele tale profesionale

Sigur, invariabil ai auzit intrebarea: Dar tu ce ai vrea sa faci?  Ah, si daca stii sa raspunzi la intrebarea asta esti pe jumatate salvat. De ce pe jumatate? Pentru ca cealalta jumatate se preocupa de ce poti sa faci, de oportunitatile pe care le ai. Ai obtinut un scor foarte ridicat la Arte creative? Excelent! Asta inseamna ca cel mai probabil iti vei desfasura activitatea intr-o maniera estetica placuta, creativa. Vei putea face performanta in artele frumoase? Depinde de multi alti factori.

3.  … daca nu discutati despre competentele tale deja dobandite

Usurinta de a face anumite lucruri ar trebui sa fie un reper de care te poti servi in alegerea unei cariere, chiar daca iti lipseste experienta practica din domeniul respectiv. Spre exemplu, abilitatile de comunicare dobandite in situatii mai mult sau mai putin formale pot fi transferate atunci cand aplici pentru un job, spre exemplu in vânzări. Sigur, tu nu ai mai vandut nimic pana acum  pentru ca nu ai avut oportunitatea, dar ai observat ca mereu ai fost un fel de trendsetter printre colegii tai.

Poate in scoala tu erai cel care strangea fondul clasei sau verifica daca ceilalti colegi si-au facut temele. Te-ar putea ajuta asta in profesii ce presupun a fi bun in planificare sau organizare? Sau poate tu erai cel din spatele clasei, care mereu intrerupea ora si punea intrebari incomode. Ceea ce era in acel context etichetat ca nonconformism,  azi ar  putea sa te ajute in sarcini de munca ce presupun originalitate, gandire critica sau inovatie.

4.  …daca te incurajeaza sa-ti parasesti actualul loc de munca, sa accepti o pozitie superioara, sau sa imbratisezi o profesie noua, fara sa cunoasca detalii despre contextul tau de viata

Planul de cariera presupune sa iei in calcul multe aspecte ce nu tin in mod direct de ceea ce iti place, stii sau poti sa faci. Deciziile privind cariera necesita de multe ori sacrificii personale, familiale sau chiar sociale.

Sa presupunem ca profilul tau intelectual, preferențial sau de personalitate sugereaza o compatibilitate perfecta cu noul job al unei companii proaspat intrata pe piata. La inceput insa, pana iti consolidezi pozitia, este posibil sa fii nevoit sa stai mult peste program (balanta familie- munca), sa fii nevoit sa treci poate din nou printr-o forma de invatamant in postura de invatacel (statut social), sa lucrezi poate pentru competitie (atitudini- valori) sau de ce nu, firma sa intre in scurt timp in insolventa (statut profesional, buget redus).  Ti-ai facut un plan de rezerva?

Pentru partea a doua, te asteptam in vizita marti, 17 decembrie 🙂

Un articol de Andreea Butucescu

pic.06

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s