Bad advice is worse than no advice. Sau 9 motive sa nu iti schimbi cariera, ci consilierul in cariera. Partea a II-a

Erai curios sa afli si alte motive pentru a-ti schimba consilierul in cariera? Dorinta iti este indeplinita. Here you go!

5 …nu te incurajeaza sa privesti dincolo de continutul muncii tale

Studiile arata ca exista medii de munca care favorizeaza anumite fenomene la nivel de organizatie. Sa lucrezi la stat poate fi diferite de a lucra in mediul privat. Profesor de liceu sau profesor in mediul universitar? Universitate privata sau universitate de stat? Pe langa informatiile despre compatibilitatea ta cu anumite profesii, un consilier ar trebui sa te provoace sa privesti si potentiale fenomene dezadaptive bine ancorate conceptual in psihologia muncii (work-life balance, bournout, workaholism, mobbing) care tin mai degraba de contextul de munca, si nu de munca in sine.

6. …daca iti spune ca Nu te vei descurca bine in _____.

Este pur si simplu gresit. Nu este un sfat, ci o critica, nici macar una constructiva. Rolul consilierului este sa te ajute sa-ti identifici punctele tari, sa te ajute sa-ti constientizezi si mobilizezi resursele si cum sa-ti ajustezi zonele de dezvoltare. Poate parea la prima vedere doar o nuanta, dar este mai mult de atat, este o recadrare, o perspectiva simpla dar atat de eficienta si aplicabila in toate ariile vietii noastre.

7. …daca iti spune ca poti sa faci orice, oricand!

Sau Consilierul de tip Majoreta. Da, Romanii au talent, dar cu masura. Fii sceptic cand intalnesti astfel de abordari, ca sa nu fii dezamagit dupa aceea. Da, si noi credem mai presus de orice in potentialul uman, si da, si in plurivalenta. In acelasi timp stim ca pentru a atinge un nivel performant în meseria ta, ai nevoie de aproximativ 10.000 de ore de munca, atentie şi implicare sustinuta.

8. …daca iti ” explica „ De ce femeile nu au fost trimise niciodată pe Lună*

Una dintre cele mai recente glume, amuzanta ce este drept, care circula in mediul virtual este cea despre De ce femeile nu au fost trimise niciodată pe Lună, dupa celebra fraza Houston, we had a problem, ramasa in constiinta populara ca we have a problem.

Gluma, inocenta de altfel, este doar un pretext de a aminti de prejudecatile noastre si a celor din jur atunci cand alegem o ruta profesionala. Stereotipurile de gen si varsta sunt cele mai intalnite. Sau cele mai usor de admis. Exista desigur situatii in care, spre exemplu, forta fizica este un criteriu absolut esential pentru indeplinirea unei activitati, dar sunt si activitati pe care le pot desfasura chiar si persoanele cu dizabilitati.
Este un subiect atat de important, incat promitem sa-i alocam mai multe randuri in scurt timp.

9…daca esti incurajat sa iti spui cele mai adanci secrete

Daca in timpul sedintei ajungi sa vorbesti despre divortul parintilor, despre cum te-au crescut bunicii si cat de greu iti este sa mentii o relatie romantica, ceva este gresit! Da, evenimentele anterioare din sfera personala sunt importante si generatoare de soluții pentru deciziile viitoare, inclusiv profesionale. Dar nu fac in nici un caz subiectul unei sedintei de consiliere in cariera. Daca psihologul sesizeaza ca problemele personale au un impact direct asupra deciziilor tale profesionale din prezent, trebuie sa-ti recomande un alt specialist care are formare in consiliere psihologica sau psihoterapie. Daca se intampla sa aiba chiar el o a doua specializare, in cel mai bun caz, ar putea sa-ti propuna alte sedinte, dar cu obiective si conditii distincte.

Speram ca topicul de fata ti-a adus un plus de informatie, dar mai ales ti-a provocat simtul critic privind calitatea experientelor de indrumare profesionala.

*De ce femeile nu au fost trimise niciodată pe Lună:
– Houston, avem o problemă!
– Ce este?
– Nimic, nu contează…
– Care este problema?!
– Nimic…
– Spune-mi, te rog, care este problema?!??
– Știi foarte bine care este problema!!!

Un articol de Andreea Butucescu

pic.06

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s