Cariera ta de vis (Partea a II-a)

Dream-jobHai, să continuăm!

Să îți cunoști pasiunile nu este, însă, decât prima parte a rețetei.

Cum te cheamă? Câți ani ai? Spune numele tău totul despre tine? Bănuiesc că nu. De asta, al doilea pas este să afli cine ești. Formarea identității presupune o viață întreagă, însă pentru conturarea ei ai putea să îți iei măcar o zi, în care să pui pe hârtie detalii despre personalitatea ta, despre așteptările și interesele tale, și chiar și despre aptitudinile pe care le deții. Îți va fi de ajutor să completezi chestionarul de personalitate (http://www.pemeserie.ro/despre_bfq.php) care îți va arăta precis care sunt punctele tale forte și care sunt zonele care nu te avantajează (în raport cu jobul visat).

Procedează întocmai și pentru aptitudinile cognitive (http://www.pemeserie.ro/despre_ist.php) . Este revelator să știi și ce poți lua în considerare printre opțiunile tale, astfel încât jobul ales să pară mereu simplu și nu o veșnică provocare.

Bun, întrebările de mai sus te-au ajutat să vezi patternul, dar dacă în cazul tău, pasiunile sunt numeroase și nu ai habar care este cea mai potrivită? Fie, la momentul la care ai răspuns nu ai luat în calcul o grămadă de meserii interesante, pentru că pur și simplu nu ți-au venit trecut prin minte. Ai putea să te asiguri că interesele tale sunt investigate cu minuțiozitatea unui detectiv privat, folosind un test obiectiv despre așa ceva (http://www.pemeserie.ro/despre_sds.php).

Acum că te cunoști suficient de bine, ar trebui să începi să scoți în oraș și meseriile care îți fac cu ochiul. Exact ca și în relații, nu vei putea avea un mariaj fericit, dacă nu ai avut măcar o întâlnire reușită.

Vrei un job pentru tot restul vieții? Trebuie să te întâlnești cu câteva meserii înainte. Amintește-ți că o mare parte a timpului, o vei petrece mai degrabă la locul de muncă și că acesta este poate cel mai important motiv ca profesia să fie alegere, și nu o întâmplare. Pentru asta poți opta pentru activități de voluntariat, de ucenicie la un cunoscător al breslei, sau chiar poți alege un internship, fie poți încerca temporar mai multe posturi.

În loc de încheiere

Cel mai important lucru pe care prea mulți uită să îl menționeze este că nu există de fapt o încheiere… În calitatea supremă de făpturi umane, ne aflăm într-un proces continuu, de progres și de învățare. Așadar, vei ghici, din prima încercare, că slujba de vis este cea care să îți placă, care să nu se simtă ca o datorie externă, ci ca o plăcere interioară și că ea presupune o căutare continuă. Secretul este că acest lucru ține mai degrabă de lucrurile care le înveți despre tine prin intermediul sarcinilor de peste zi.

În concluzie, practice makes perfect better (întrucât perfecțiunea este un ideal intangibil). Încearcă să faci din viața ta profesională o căutare frumoasă și interesantă și te vei minuna de cât de multe lucruri va avea să îți ofere. Începe cu visul, pasiunea și elanul copilăriei, continuă cu sprijinul pe care știința ți-l poate oferi în autocunoaștere și practică ”încercatul” lucrurilor zi-de-zi; aici nu este vorba de fapt despre jobul tău, ci despre tine.

Un articol de Camelia Ionescu

IMG_8634

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s